Betonul este cel mai des folosit material artificial pe pământ. Este un material de construcție important care este utilizat pe scară largă în clădiri, poduri, drumuri și baraje. Este utilizat într-o varietate de structuri, pavilioane, borduri, țevi și jgheaburi.

Betonul este un material compozit compus în principal din ciment Portland, apă și agregate (pietriș, nisip sau piatră). Când aceste materiale sunt amestecate, formează o pastă care se poate întări treptat în timp.

Există mai multe tipuri diferite de beton, inclusiv:

Beton convențional

Acest tip de beton este unul dintre cele mai frecvent utilizate, adesea pentru construcția trotuarului și în care clădirile nu necesită o rezistență la tracțiune foarte mare. Ingrediente: ciment, nisip și agregate amestecate cu apă, de obicei într-un raport 1: 2: 4.

Deoarece nu este armat, acest tip de beton nu este potrivit pentru multe structuri, deoarece poate rezista la solicitări relativ slabe cauzate de vibrații, sarcina vântului etc.

Beton ușor

De asemenea, cunoscut sub numele de beton celular, este un material foarte fluid, astfel încât poate fi turnat cu ușurință prin gravitație și autonivelare. Este utilizat în mod obișnuit pentru construcția de plăci de podea, panouri de ferestre și acoperișuri.

Tipurile de agregate care sunt utilizate pentru betonul ușor includ piatră ponce, zgură, șist expandat și argile. Are o conductivitate termică foarte scăzută.

Beton cu densitate mare

Acest tip de beton greu are o densitate mai mare decât alte tipuri și este realizat folosind pietriș ca agregat grosier. Deoarece oferă o bună protecție împotriva razelor X și a radiațiilor, este adesea utilizat în centralele nucleare și alte clădiri similare.

Beton armat

Betonul armat (produse din beton) este un compozit versatil și unul dintre cele mai utilizate materiale în construcțiile moderne.

Pentru a-și crește rezistența generală, tijele, firele, plasele sau cablurile din oțel pot fi încorporate în beton înainte ca acesta să se prindă (sau să fie așezate înainte de turnarea betonului). Această armare rezistă forțelor de întindere, în timp ce betonul rezistă forțelor de compresiune (și este inerent slab în rezistența la forțe de întindere). Formând o legătură puternică, cele două materiale se combină pentru a rezista forțelor multiple aplicate, acționând efectiv ca un singur element structural.

Beton prefabricat

Este o formă de beton care este pregătită, turnată și întărită în afara amplasamentului, de obicei într-un mediu de fabricație controlat folosind matrițe refolosibile. Elementele prefabricate din beton pot fi combinate cu alte elemente pentru a forma o structură completă. Ele sunt de obicei utilizate pentru componente structurale, cum ar fi; panouri de perete, grinzi, coloane, podele, scări, țevi, tuneluri și așa mai departe.

Beton precomprimat

Acum este utilizat pe scară largă pentru a realiza grinzi de podea, piloți și legături de cale ferată, precum și structuri precum poduri, rezervoare de apă, acoperișuri și piste.

Call Now Button

Comparaţie

ro_RO